dinsdag, februari 08, 2005

Het trema van België

175 jaar Belgi� - 25 jaar federalisme | 2005: "175 jaar Belgi� en 25 jaar federalisme! Feest om een rijke vaderlandse geschiedenis waarin gedurende 175 jaar 2 grote bevolkingsgroepen uit Latijnse en Germaanse culturen geleerd hebben om met elkaar te leven en een federale staat op te bouwen. Dat vonkt en dat knettert soms, maar bij feesten hoort nu eenmaal vuurwerk!"
De tentoonstelling over de congo blijkt de spits af te bijten van een heleboel feestelijkheden in het kader van 175 jaar België en 25 jaar federalisme.
Er zit een hele filosofie achter ook, weliswaar met een licht merkantiel kantje:
"Het programma vormt een buitenkans om de hele wereld te tonen hoe modern en dynamisch ons land wel is. Deze campagne kan van essentieel belang zijn op een ogenblik dat nieuwe investeerders worden gezocht en België een grotere rol wenst te spelen op internationaal vlak."
Men kan zelfs zelf een project indienen dat eventueel in het officiële programma kan opgenomen worden.
Als dit geen mogelijke gelegenheid is om iets rond Leopold II te doen die ons toch ook internationaal op de kaart wou zetten en daar nog in slaagde ook. Op zijn ééntje wist hij een gebied zo groot als West Europa aan ons kleine landje te klinken! 't was waarschijnlijk ook geen toeval dat precies zijn Congo-project de spits mocht afbijten en waar konden die feestelijkheden inderdaad beter van start gaan dan in het paleis dat hij indertijd speciaal liet bouwen om zijn koloniale waren tentoon te stellen.
't Zou wel een tentoonstelling zijn die ook de negatieve kanten van de kolonistaie belicht, want die waren er ook, zoals minster De Gucht in zijn openingstoespraak ridderlijk toegeeft:
"Que des abus aient été commis du temps de l'Etat Indépendant du Congo (EIC) est indéniable. Entre 1885 et 1890 l'EIC s'est lancé dans une exploitation commerciale intensive d'abord de l'ivoire et ensuite du caoutchouc sauvage. Parmi les aventuriers partis pour le Congo il y en avait de peu scrupuleux. Les administrateurs étaient tenus à des obligations de résultat et faisaient peser de lourdes charges sur les populations mises à contribution. L'exposition s'attache sans détour à évoquer ces abus, et les campagnes qu'ils ont suscités."

"ces abus de quelques aventuriers peu scrupuleux" ... de schattingen lopen uiteen maar toch allemaal minstens in de miljoenen ... doden dus, gezwicht of afgemaakt, negers weliswaar ... Ben wel benieuwd hoe die revolutionaire tentoonstelling van ons koninlijk museum dit "sans détour" evoceert ... "et les campagnes qu'ils ont suscités", inderdaad want de gruweldaden van Leopold II, ja Karel, van Leopold II, want die incasseerde en bepaalde wat zijn administrateurs er per negerhoofd moesten uitpersen om zijn paleizen en orgieën te bekostigen, de gruweldaden van Leopold II dus Karel, lagen aan de basis van de eerste mensenrechtenbeweging waarin schrijvers als Mark Twain, Conan Doyle en Joseph Conrad hun pen in het geweer brachten om deze "vilest scramble for loot ever witnessed in human history" aan de schandpaal te schrijven.

Geen opmerkingen: