zaterdag, februari 19, 2005

International Herald Tribune: When real news debunks fake news

When real news debunks fake news
Het schandaal van de fake journalist op het Witte Huis dat de bloggers hebben op- en uitgespit is ondertussen tot de mainstream media doorgedrongen (Google News). Boeiend artikel in de International Herald Tribune dat besluit met de woorden: "the only way back to reality might be to fight fake with fake."
Terwijl ik dit schrijf is er op CNN een discussie over de nieuwe blogosphere aan de gang ... "should we let bloggers define the agenda ...? "Can you sue a blogger for slander ...? "...off course, but the problem is that unlike NBC and the like they don't have any money ..." "...Can we say that they hijacked the media ...?"
Ik noteer snel enkele flarden, 't is zo vluchtig TV en zeker CNN, 3 minuutjes heeft het maar geduurd en 10 minuten later zijn er alweer zoveel topics gepasseerd. Het besluit van het bloggers item was anders wel grappig: werd het niet tijd dat de mainstream media de rollen zouden omdraaien en de bloggers eens in 't oog gingen houden en " ... hold them accountable?" Een retorische vraag zou je denken, maar neen, het geïrriteerd toontje verraadde dat dit CNN-anker echt wel zin had om die vervelende bloggertjes eens een stevige oplawaai te verkopen. Grappig ... als een bokser omzwermd door muskieten.
Die nacht was er ook nog Diplomatic License op CNN, 't ging er nier erg diplomatisch aan toe moet ik zeggen, hakken hakken maar: rape ... young girls ... scandal ...U.N., ... rape ... young girls ... scandal ... U.N. ... rape ... young girls ... scandal ... U.N., als een mantra keerden deze woorden keer op keer terug in elke vraag die het diplomatisch anker van dienst op de woordvoerdster van de Verenigde Naties afvuurde. Een pervers genoegen schepte hij erin, mocht zich duidelijk eens goed laten gaan van zijn baas. 't Ging over de Congo en de esbattementen waar een aantal blauwhelmen zich aan te buiten hadden gegaan. Zeker niet goed te keuren, verre van, maar van waar de plotselinge interesse voor al dat vleselijks in Donker Afrika op de redactie van Diplomatic License? Wie zou daar de agenda bepalen? De bloggers? Of Bush misschien die nog wat extra stemmingmakerij rond de Verenigde naties kan gebruiken nu hij die binnenkort weer buitenspel moet zetten ...? Zullen we het ooit weten?

1 opmerking:

Anoniem zei

wat ik zocht, bedankt