woensdag, februari 09, 2005

Politics.be Forum - 15 nieuwe edellieden.

Politics.be Forum - 15 nieuwe edellieden.
Interessante post van een zekere John Stufflebeam,
Provinciaal Gedeputeerde op het politics.be forum op 21-07-2002.
"De koning adelt dus 15 verdienstelijke Belgen, meestal met een internationale uitstraling. De lijst bevat weliswaar enkele obligate namen: enkele diplomaten, de de oud-voorzitters van het VBO en Agoria... De overige mannen en de ene vrouw zijn gewoon goed in hun discipline: striptekenaar François Schuiten,
Raymond Ceulemans, Jacques Rogge, de gerenommeerde chirurg Bernard de Hemptinne, de Gentse Prof Jacques Willems...

Eén man zal je nooit op de lijst vinden: onze landgenoot Jan Vansina, professor emeritus geschiedenis en antropologie aan de University of Wisconsin-Madison. Vansina wordt beschouwd als de grondlegger van een volwaardige discipline: het Afrikaans historisch onderzoek. Hij schreef sinds 1960 20 boeken en 200 publicaties, en behoort nog steeds tot 's werelds meest gereputeerde en geciteerde Afrikanisten. Tel alle Google hits van onze 15 edellieden op, Rogge incluis. Je komt niet aan de 1040 Vansina hits.

Grondlegger van een wetenschappelijke discipline? 20 boeken in de US? "...the single most important figure in the history of African history..."? Waarom wijdt de Vlaamse pers dan geen woord aan Vansina? Men is razend trots op elke Vlaming die in New York een café opent; die krijgt jaarlijks zijn foto in elke Vlaamse krant. Wat is er aan de hand?

Misschien is geschiedenis niet boeiend? Wel, Prof Sophie de Schaepdrijver is docente moderne Europese geschiedenis aan de universiteit an New York. zij schreef één verdienstelijk boek (De Groote Oorlog, '99), zij kon toen en nu helemaal niet klagen over gebrek aan belangstelling.

Wat is er mis met Vansina? Wel, hij heeft met zijn historisch methodologisch onderzoek destijds één gebeurtenis teveel onderzocht: de "groei" van de Kongolese bevolking. Hij heeft vastgesteld dat die bevolking onder Leopold II halveerde, en hij heeft dat in één van zijn boeken keurig wetenschappelijk onderbouwd.

Slechts enkele Africanisten trekken dit deel van Vansina's werk in twijfel. Deze historici zijn vrijwel uitsluitend terug te vinden aam de ULB en UCL. Voor hen moet geschiedenis de "vooruitgang" beschrijven, en niet "geweld centraal stellen" of "morele vragen beantwoorden". Prof Jean Stengers en Prof Jean-Luc Vellut zijn de belangrijkste verdedigers van deze visie.

Het Afrikamuseum van Tervuren wil nu een historische studie bestellen over de kolonisatie van Kongo. Prof Vellut zal waarschijnlijk deze studie uitvoeren. Vansina. de grondlegger van het Afrikaans historisch onderzoek voldeed blijkbaar niet. 't zou wel aanzienlijk goedkoper zijn. want de studie van Vansina is reeds lang gepubliceerd.

Bekijk jaarlijks de lijst met nieuwe edellieden. Over enkele jaren zal de naam Jean-Luc Vellut wel opduiken. Tenzij hij in zijn studie toch enkele morele vragen durft te beantwoorden. Dan gaat Stengers wel met de adellijke titel lopen."

Geen opmerkingen: